Johan Brun

 

Johan Brun ble født 19. oktober 1922  på gården Lunda i Uvdal. Han var odelsgutt, men har sagt at han tidlig ble lei av hesten og plogen. Som teknisk interessert ville han heller bli bilmekaniker. Det var også teknikken som gjorde at han nitten år gammel kjøpte sitt første kamera, sammen med to fotobøker. Det skulle bli starten på et livslangt eventyr som fotograf. Interessen for bilder og biler har fulgt han gjennom hele livet. Brun kombinerte de to interressene til det ekstreme da han på femtitallet ble med på verdens lengste reportasjetur: fra Nordkapp til  Cape Town i bil.

I 1948 ble Brun ansatt som fotograf i Dagbladet. Han jobbet som assistent for billedhugger Ørnulf Bast da telefonen kom fra avisa. Arne Hestenes hadde gjort et av sine mange intervjuer, men ingen fotograf var tilgjengelig. Kunne Brun tenke seg å ta bilder for Dagbladet?

Johan forteller at han tok bildene, men han var ikke fornøyd med resultatet. Han spurte redaktøren om å få ta dem på nytt. Det var det ikke tid til, og slik startet et langt liv i Dagbladet. Der møtte han Sverre Heiberg som ble hans læremester og gode venn. Heiberg hadde bygatene som sitt område, mens Brun likte seg best med fjellbuksa på.

Johan Brun ble for alvor kjent for det norske folk da han fotograferte Hjallis på Bislett under EM i 1951. Hjallis falt etter 8000 meter. Juryen mente Bruns hjemmelagde blitslampe hadde skylda. Kong Haakon satt på tribunen og ville se Hjallis gå på nytt, mens Brun ble sendt ned til Dagbladet i likbil for å framkalle bildene. Bildene viser at Hjallis hadde øynene lukket og derfor ikke kunne ha blitt blendet av blitsen, men juryen bestemte likevel at han skulle gå på nytt. Hjallis gikk sin andre 10.000 meter for dagen og vant overlegent. Brun ble stående igjen med skylda. Fototekniske analyser gjennomført i moderne tid viser  at blitslampa ikke fyrte av i det hele tatt. Likefullt ble denne episoden et historiske øyeblikk både i norsk skøytesport og norsk pressefotografi.

Brun tok også et kjent bilde av alpinisten Stein Eriksen under OL i Oslo i 1952. Under OL i Squaw Valley i 1960 var han eneste skandinaviske pressefotograf. Han hadde da kortvarig permisjon fra Dagbladet og jobbet for Billedjournalen. I 1992-94 var han pressesjef for OL på Lillehammer.

Johan Brun har hatt flere utstillinger og gitt ut flere bøker. Blant annet ga han i 2003 ut boka Våre bruer, sammen med sin kone Ingrid, på oppdrag fra Statens vegvesen. I 2005  laget Trond Bjorli (og Pax forlag) boken ÅR OG DAG, Johan Bruns fotografier. Som pensjonist har Brun viet seg til landskapsfotografiet, og han har også engasjert seg i å registrere gamle foto i Buskerud.

Johan Brun bor nå i Lier, og er fremdeles aktiv fotograf. Han hadde i januar 2011 en stor reportasje i Dagbladet med bilder fra en reise med hurtigruten i julen 2010, der kona Ingrid Brun skrev teksten til bildene. I familien har kjærligheten til fotografiet gått i arv: Brun er far til Dagbladets kanskje mest kjente portrettfotograf, Agnete Brun, og Morten Brun, nå frilanser.

Kilder: År og Dag (Trond Bjorli), Dagbladet, Wikipedia

Denne nettpresentasjonen er laget av www.visualdays.no

I samarbeid med www.interfoto.no

SE ALLE videoer